recept 2017

På den här sidan kan du lättare hitta våra recept vi lägger ut varje fredag på Facebook

Middagar

HET VINTER GRYTA 4p


3 gula lökar

3 vitlöksklyftor

1 röd chili

1 förp kokta kikärter

ca 500 g sötpotatis

2 msk olivolja

1 msk svarta senapsfrön

2 msk riven färsk ingefära

2 tsk curry

4 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning (eller motsvarande mängd fond)

400 kokosmjölk

10 cocktailtomater

1 lime

salt och svartpeppar

Skala och skiva lök och vitlök.

Dela, kärna ur och hacka chilin.

Häll kikärterna i ett durkslag, skölj under kallt vatten och låt rinna av.

Skala och riv sötpotatisen grovt.

Fräs lök, vitlök, chili och sötpotatis i oljan i en gryta.

Mortla senapsfrön Skala och riv ingefäran, rör ner den och kryddorna i grytan. Tillsätt vatten, buljongtärning, kokosmjölk och kikärter. Koka tills sötpotatisen är mjuk.

Skär tomaterna i halvor och vänd ner dem i grytan. Smaka av med limesaft, salt och peppar.

Servera grytan med koriander och en god sallad.

Fiskgratäng 4p


700 g torsk

1 – 2 matskedar röd eller grön currypasta

1 burk kokosgrädde

50 g smör

salt och peppar, efter smak

1 dl färsk koriander, hackad

500 g blomkål eller broccoli eller blanda båda.


Sätt ugnen på 200 grader.


Smörj en ugnsfast form med lite högre kant.


Lägg i fiskbitarna. Formen får inte vara för stor, fisken ska få plats men det ska inte vara mer än någon centimeter mellan bitarna och formens ytterkant.


Salta och peppra. Lägg en matsked smör på varje fiskbit.


Blanda kokosgrädde, curry och hackad koriander i en liten skål och bred över fisken.


Grädda i 20 minuter eller tills fisken är klar.


Servera med kokt blomkål eller broccoli och en sallad.


CURRYKÅL 4p


3 matskedar kokosolja eller smör

900 g vitkål

1 matsked röd currypasta, gärna thai

1 tesked salt

1 matsked sesamolja


Hetta upp fettet i en stekpanna eller wok på ganska hög värme.

Lägg i vitkålen och curryn.

Bryn tills kålen fått fin färg men fortfarande har tuggmotstånd. Rör om ordentligt och sänk värmen mot slutet.

Salta och smaka av. Tillsätt sesamoljan och fräs ytterligare 1–2 minuter. Servera!

Äggsallad 4p

Röra


1 strimlad rödlök

2 klyftor hackad vitlök

1-2 dl havre cremefrech

1 dl majonnäs

Hackad chili efter smak

1/2 lime saften

Salt peppar


8 kokta ägg hackade

200g kräftstjärtar i mindre bitar


Salladsblad

Gurka

Tomat

Paprika

Avokado


Blanda allt till röran o krydda efter smak låt gärna stå några timmar så smakerna sätter sig.

Lägg upp salladsblad

Lägg på röran och resterande grönsaker.


Salami paj


3 dl mandelmjöl

0,75 dl sesamfrö, utan skal

1 msk psylliumfröskal

1 tsk salt

40 gram smör

1 st ägg


Fyllning

100 gram bladspenat

150 gram fetaost

60 gram Pepparsalami

1 dl parmesanost, riven

0,5 tsk salt

3 st ägg

2 dl havre grädde


1. Mixa sesamfrön till ett mjöl tillsammans med mandelmjölet. Blanda i psyllium, salt, ägg och smör. Mixa ihop till en deg och tryck ut i en pajform.

2. Kyl 30 minuter. Värm ugnen till 180 grader. Förgrädda skalet i 8 minuter.

3. Höj värmen till 200 grader.

4. Fyllningen: Strimla salamin. Lägg salami och spenat i skalet, smula över fetaost och riven parmesan.

5. Vispa ihop ägg och grädde blandat med salt. Häll i skalet, grädda ca 35 minuter tills fyllningen stelnat.


Recept till 4 pers.

Kycklinggratäng



4 st kycklingfilér

1 st tomat

1 kruka basilika

3-4 msk dijonsenap

2 dl havregrädde

2 st vitlöksklyftor

2 dl havre crème fraiche

salt och peppar

2 dl riven ost


Servera med vitlöks slungad haricots verts


Gör så här

Värm ugnen till 200 grader. Putsa kycklingfiléerna och stek i smör så att de får en fin yta.


Skiva tomaten tunt. Lägg filéerna i en ugnsfast form och lägg på tomaterna. Hacka basilikabladen och strö sedan över.


Rör ut dijonsenapen i grädden och pressa i vitlöken. Blanda med crème fraiche och salta och peppra. Häll blandningen över kycklingen och strö över rivenost.

Gratinera i ugnen tills den fått fin färg ca 15 min.


Fräs bönorna o blanda i hackad vitlök och servera till kycklingen med en sallad.


VITKÅLSGRATÄNG 4p


900 g vitkål

2 gula lökar

2 -4 vitlöksklyftor

75 g smör

3 dl havregrädde

1 dl havre crème fraiche

1 matsked örtagårdskrydda

Salt o peppar

100-150 g riven ost

150 g havre färskost (på mackan)


Sätt ugnen på 200 grader.

Strimla lök, vitlök och vitkål

Värm upp en rejäl stekpanna eller gryta och lägg i smöret.

Fräs grönsakerna mjuka i 10 minuter utan att de får alltför mycket färg.

Tillsätt grädde, crème fraiche, färskost och kryddorna. Rör om ordentligt och låt puttra ytterligare 5–10 minuter.

Häll i en ugnsfast form. Strö över osten och grädda i 20 minuter.

Servera med kött kyckling eller fisk. Vill du ha helt vegetariskt grilla blandade grönsaker och halloumi till.


Broccoli och köttfärsgratäng 4-6p


Ingredienser:

ca 600 g köttfärs

1 pkt bacon

2 gula lökar

1-2 dl riven god ost

2 dl kokosgrädde eller creme fraiche

2 ägg

0,5 dl tomatpuré

salt, peppar och lite paprikapulver

Valfri mängd chili

600g Broccoli


Gör så här

Fräs färs och lägg i löken att fräsa med.

klipp bacon i mindre bitar och låt dem också fräsa med en stund.

Krydda.

Lägg broccolin i botten på en smord ugnsfast form. Vill man ha genomkokt broccoli förväller du den lite.

Lägg över fräset över broccolin och strö riven ost över.

Vispa samman ägg och grädde eller creme fraichen.

Häll smeten över fräset och grädda i ugn 200 grader i ca 20 minuter eller tills såsen "stannat" något.


En god krispig grönsallad till är gott!


Kyckling, Bacon- och Avocadosallad med senapsvinegrette


Ingredienser

4 kycklinglårfiléer

1 msk soja

1 msk olivolja

1 tsk timjan

salt, peppar

Bladsallad

8 små tomater i olika färger

1/2 rödlök

1 paket bacon

1 avokado


Senapsvinegrette

3 msk olivolja

2 msk balsamvinäger, vit

1/2-1 msk dijonsenap eller sötstark senap

1/2 tsk salt

1/2 tsk peppar

1/2 tsk torkad timjan


Lägg kycklingen i en påse med soja, olivolja, timjan, salt & peppar.

Låt marinera minst 30 minut men gärna några timmar eller över natten.

Stek eller grilla dem Skär sedan upp i skivor.

Blanda vinegretten.

Skär baconet i 2 cm skivor och stek knapriga.

Blanda vinegretten med salladen och läg upp på tallrik.

Fördela kyckling, bacon och skivad avokado ovanpå.


TURBO GRILLSÅS

 

1 burk krossade tomater

1 msk vit balsam vinäger

2 tsk honung m citronsmak

1 msk chilisås

salt

Peppar

1 apelsin zezt och saft

1 -2 pressad klyfta vitlök

1 krm oregano

2 tsk worcestershiresås

5-15 droppar Tabasco efter smak


Blanda ihop alla ingredienser.

Vill du ha såsen varm låter du den bara få ett snabbt uppkok.

Vill du ha en slät sås blandar du allt i mixern.


ROSTAD BLOMKÅL 1 huvud


4 vitlöksklyftor

1-2 cm hackad ingefära

1-2 msk tandoori krydda (utan socker)

Juice från en citron

1 tsk salt

1 1/2 dl turkisk yoghurt


Mortla ihop allt utan yoghurten till en massa

Rör i yoghurten

Lägg blomkålen i en bytta och häll över marinaden. Gnid in marinaden på blomkålen

Låt stå i kylen 1-24 timmar

Gratinera i ugnen på 200 grader i 45-60 min