Mellanmål och tilltugg

MiVano

Hälsoteam

På den här sidan kan du lättare hitta våra recept vi lägger ut varje fredag på Facebook

Mellanmål och tilltugg


Tips på egen müsli !

Jätte gott och så enkelt.


Ingredienser:

5 dl havregryn

2 dl boveteflingor

1 dl pumpafrön

1 dl solrosfrön

1 dl linfrön

0,5 dl riven kokos

1 dl mandelspån

1-2 msk agavsirap

1,75 dl varmt vatten

0,75 dl kokos el rapsolja

2 dl torkade bär gärna blandade

Ex. Russin, tranbär, mullbär


Gör så här:

- sätt ugnen på 140 grader

- blanda frön, gryn, mandel, kokos i en skål

- blanda det varma vattnet, sirap och oljan i en kastrull, det ska inte koka bara bli varmt.

- häll vätskan över grynblandningen, rör försiktigt.

- sprid blandningen på en plåt

- rosta längst ner i ugnen i en timme

- rör om då och då så muslin rostar jämt och inte klumpar sig.

- stäng av ugnen och låt muslin svalna med ugnsluckan något öppen.

- tillsätt bären när det är kallt.


Kokos kulor


10-12 dadlar

1 dl mandelmjöl

1 dl kokosmjöl

1 msk kakao

1 msk vaniljpulver

2 msk kokos olja

1 msk chiafrön

Kokos


Mixa dadlarna

Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en slät smet.

Rulla till kulor och rulla kulorna i kokos


Smaskigt rödbetssmör som du kan lägga på ditt frö knäcke


Gör så här:

Skala och grov riv en stor rödbeta, mosa ner en stor avokado smaka av med lite salt.


Så enkelt men så gott.


Hoppas det ska smaka, trevlig helg önskar vi er alla.

Kikärtssnacks


4 portioner


Ingredienser

1 burk kikärter, 410 g

2 msk olivolja

2 pressade vitlöksklyftor

flingsalt och nymalen svartpeppar

1 msk paprikapulver


Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Sprid ut dem på en ugnsplåt, ringla över olivolja och blanda ner vitlöken. Rosta i ugnen ca 25 min. Skaka plåten då och då så att de blir rostade runtom. Strö över salt, peppar och paprikapulver medan kikärterna är varma. Rör om. Låt svalna och torka.


Lakritsproteinbar


- 1 dl svarta sesamfrön


- 2 dl pumpakärnor


- 2 dl hampaproteinpulver


- 15 dadlar


- 3 tsk lakritspulver


- en stor nypa salt


- 3 msk pressad citron


Gör så här:


1. Kör sesamfrön och pumpakärnor i en matberedare.


2. Tillsätt övriga ingredienser och kör tills allt blandat sig.


3. Lägg ut ett bakplåtspapper och forma massan till en rektangel med hjälp av ett annat bakplåtspapper. Den ska vara 1–2 cm hög och ca 10 x 20 cm.


4. Skär sedan i bars i lämplig storlek.


5. Lägg ett bakplåtspapper mellan varje bar ungefär som när du gör smörgåspaket.


6. Njut! Och om det mot förmodan blir några över håller bars 1–2 veckor i kylen och flera månader i frysen.


god smoothie

fylld med bra fetter, protein, fibrer och antioxidanter.


Ingredienser:

2,5 dl Naturell kvarg

1 banan

1 avocado

250gr valfria bär ex. jordgubbar,blåbär,hallon,aronia

1msk psylliumfröskal

Havredryck att späda med till önskad konsistens.


Gör så här:

Blanda alla ingredienser och mixa till en slät smoothie, använd havredrycken för att späda till önskad konsistens.


fröknäcke


Ingredienser:

1 dl pumpakärnor

1 dl solrosfrön

1 dl sesamfrön

0,5 dl linfrön

2 msk psylliumfröskal

1 dl majsmjöl

0,5 dl olivolja

2,5 dl kokhett vatten

Lite flingsalt


Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt olja och vatten och rör om.

Täck en plåt med bakplåtspapper, bred ut degen.

Lägg ett bakplåtspapper eller plastfolie över degen och kavla ut över hela plåten. Skär degen i rutor och strö över flingsalt eller torkade örter.

Grädda i ugnen på 150 grader i cirka 1 timme.

Stäng av ugnen och låt stå i ytterligare 30 minuter på eftervärme.


Ingredienser

Portioner: 8 bitar


1 dl grovhackade cashewnötter (naturella)

1 dl pumpakärnor

3 äggvitor

2 dl havregryn

3 msk nyponskalsmjöl

3 msk honung

1 krm salt

1 dl hackade torkade aprikoser

1 dl hackade torkade tranbär


Så här gör du


Sätt ugnen på 125°C.

Rosta de grovhackade cashewnötterna och pumpakärnorna i en torr och het stekpanna ett par minuter tills de får lite färg. Låt svalna. Blanda med äggvitor, havregryn, nyponskalsmjöl, honung och salt. Tillsätt de hackade torkade aprikoserna och tranbären. Rör om ordentligt.

Lägg bakplåtspapper på en plåt. Gör 2 längder (för 8 bitar) av smeten, ca 4 cm breda och 1 cm höga. Gör längderna så kompakta som möjligt.

Ställ in mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna. Skär i bitar. Vänd dem efter ett tag så att de torkar runt om. Förvara i kylen i lufttät burk.


Tips

Krydda med kakao, kardemumma , vanilj


PROTEINBOLLAR!


Goda till fikat eller som mellanmål.


Ca. 15 st


1,5 dl cashewnötter

1,5 dl sötmandel

1-1,5 dl torkade aprikoser utan tillsatt socker

0,5 dl torkade blåbär

3-4 msk kakao

1-2 msk kokosfett

Ev. Några droppar vatten om degen blir lite torr.

Kokosflingor till garnering


Kör alla ingredienser i en mixer till en mjuk deg. Blir den lite torr kan du tillsätta några droppar vatten.

Rulla bollar av degen och rulla dessa i kokos.


MOROTSCHIPS 1 plåt


2 dl salta o rostade solrosfrön

4-5 morötter fint rivna

2 dl linfrö

3 dl vatten

Flingsalt

Ev extra smaksättning som tex chili, vitlök, brödkryddor eller torkade örter.


Sätt ugnen på 125 grader

Blanda alla ingredienser till en jämn smet. Blir den tjock tillsätt lite mer vatten.

Bred ut smeten jämt på ett bakplåtspapper

Grädda i ugnen ca 1 tim tills de är torra.

Ta bort pakplåtspappret

Låt svalna på galler

Bryt i bitar till chips

Copyright @ All Rights Reserved