Sötsaker

MiVano

Hälsoteam

På den här sidan kan du lättare hitta våra recept vi lägger ut varje fredag på Facebook

Sötsaker

Raw snökulor

 

3 dl mandelmjöl

1-2 msk vaniljpulver

2 dl kokosflingor

2 msk kokosolja

4 msk citronsaft

2-3 msk honung

 

Gör så här:

Blanda allt utan kokosflingor i en skål.

Rulla till bollar och rulla bollarna i kokosflingor. Förvara bollarna i fryser och tag fram dem ca 5 min innan servering.

Härlig nyttig sommar tårta till alla kommande fester

 

Botten

1 1/2 dl mandelmjöl

1 dl kokosmjöl

2 dl dadlar

2 msk kokosolja

1/2- 1 tsk vaniljpulver

Ev lite vatten

 

Topping

2 dl sötmandel

200 g frysta jordgubbar

1 mogen banan

2 msk kokosolja

1/2 tsk vaniljpulver

Pressad saft av en lime

 

Garnering

Färska jordgubbar

Citronmeliss

Ev kokos

 

Gör så här

Börja med botten

Mixa dadlarna tillsätt övriga ingredienser och mixa till en jämn massa.

Tryck ut degen i en form med löstagbara kanter

 

Topping

Mixa mandeln till ett grovt mjöl mixa i övriga ingredienser till en tjock glass konsistens

Bred ut smeten på bottnen och ställ in i frysen.

Ta ut kakan och låt Tina lite och garnera. När du tar bort kanterna ska jordgubbs smeten rinna ner över kanterna lite.

 

 

Bananglass

 

Ingredienser

 

Bananer

Valfri smaksättning. Exempelvis kakao och hasselnötter, frysta bär, vanilj, dadlar eller krossade nötter.

 

 

Så gör du bananglass:

1. Frys bananerna (som är skurna i bitar)

2. Ta fram och låt tina 2 min

3, Mixa i en matberedare med smaksättning efter önskemål! (Kakao och hasselnötter, frysta bär, vanilj, dadlar.

4. Mixa till glassig konsistens, smaka av.

 

Servera bananglassen med

Kokosflingor

Bär

Hemmagjord nyttig kolasås (se recept nedan)

 

 

Enkel och nyttig kolasås till glassen

10 urkärnade dadlar

1, 5 dl osötad mandelmjölk

Mixa dadlarna och mandelmjölken tillsammans med 2 msk kallpressad kokosolja.

 

Kokoskakor

 

2 1/2 dl quinoa/havregryn

2 1/2 dl riven kokos

2 1/2 dl vetemjöl (fullkorn)

135g kallpressade kokosolja

1 dl dadelsirap el 10-12 dadlar som mixas med 1 dl vatten

2 msk vatten

1 tsk bikarbonat

 

Blanda alla torra ingredienser

Smält kokosfett dadelsirap i vattnet drag kastrullen från värmen o rör ner bikarbonatet.

 

Forma runda bollar o lägg på en plåt med bakplåtspapper tryck till bollarna med en gaffel och grädda i 150 grader i ca 14 min.

 

Låt svalna om du vill doppar ringlar du lite smält mörk choklad över kakorna.

Nyttig choklad glass nu när värmen börjar komma.

 

Portioner: 4

 

3 frysta skivade bananer

1 msk kakao

1 msk honung

1 - 1 1/2 msk vatten

1 msk hackad mörk choklad eller krossade råa kakaobitar (1 msk choklad motsvarar 2 msk kakaobitar)

myntablad till garnering

 

Så här gör du

 

Låt bananerna tina i ca 10 minuter.

Mixa banan, kakao och honung till en slät glass i en matberedare. Tillsätt vattnet till rätt konsistens.

Skopa upp i skålar och toppa med choklad-/kakaobitar och mynta.

rawfood kaka.

 

Botten:

100 gr dadlar

150gr mandel

150 gr solrosfrön

 

Mousse:

150 gr dadlar

2 avokado

2 bananer

1 dl kakao

1 tsk vanilj pulver

3/4 dl agavsirap

1 krm salt

 

Gör så här:

Mixa alla ingredienser till botten i en mixer, tryck ut massan i en form med löstagbar kant klädd med bakplåtspapper i botten.

 

Mixa allt till moussen till slät smet, bred över botten ställ i frysen. Låt stå i frysen minst 1 timme. Kakan håller sig minst 14 dagar i frysen.

Ta ut kakan i rumstemperatur ca 20 min innan servering.

Servera med en klick vanilj kesella.

 

Cheesecake 14 pers

 

Sätt ugnen på 175C

 

100g smör

3dl torr rostade salta mandlar som du mixar

2 msk agave sirap

 

Smält smöret och blanda i den mixade mandeln o agave sirapen rör till en smet.

Tryck ut smeten i en smord springform.

Grädda tills den fått lite färg (ca 5-10minuter)

Ta ut ur ugnen och låt kallna.

 

Nu till det goda!

 

200g philadelphiaost (ett paket)

2 ägg

2dl kokosgrädde (den är lättast att få tjock om den är riktigt kall)

1-2 tsk vaniljpulver

Ev 1 tsk agavesirap (jag tycker den blir god utan sötning)

 

Du behöver tre olika bunkar att vispa i.

Börja med att knäcka äggen, lägg vitan i en bunke och gulan i en annan.

Vispa vitan hårt.

Vispa grädden i en egen bunke.

Vispa gulan, ev agavesirap, vaniljpulver och philadelphiaost i den tredje bunken.

(Om du gör i den ordningen behöver du inte diska visparna mellan).

Vänd först ner grädden i ägg-ost-blandningen och vänd därefter i den uppvispade äggvitan försiktigt så inte all "luft går ur".

Häll smeten över den kalla bottnen, täck formen med plastfolie och låt sedan stå i frysen ca 3 timmar innan servering.

 

Dekorera med valfria bär innan serveringen.

chokladkakor - 8 kakor

 

100 gram mandelsmör

20 gram mörk choklad, utan tillsatt socker

2 msk kakao

2 msk kokos socker

1 ½ msk kokosolja

1 msk chiafrö + 2 msk vatten

 

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda chiafrön och vatten. Låt stå i cirka fem minuter.

Hacka chokladen.

Blanda alla ingredienser, inklusive choklad och chiablandingen.

Forma kakor utav detta, ca 1 cm höga, på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.

Låt svalna.

 

Rabarber och jordgubbspaj!

 

Ingredienser

100 g skalad rabarber

1 tsk potatismjöl

1 msk råsocker

150 g jordgubbar

1 msk smör

1 msk flytande honung

1 tsk maizena

1 tsk mjölk

15 g rostade mandelspån

 

Servera med: 1 dl honungsyoghurt eller låglaktosyoghurt med lite honung i

 

Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Skär rabarbern i mindre bitar och blanda med potatismjöl och råsocker i en ugnsfast form. Låt smälta ihop i ugnen ca 10 min. Blanda smör, honung, maizena och mjölk i en liten kastrull. Värm tills allt blandats, men låt inte koka. Rör ner mandeln. Lägg ner jordgubbarna i rabarberformen och bred mandelsmeten över. Grädda högt i ugnen ca 10 min tills toscan blivit knäckig och fått färg.

 

Chiapudding 2p

 

2 dl kokosmjölk

2 msk chiafrön / basilikafrön

1/2 - 1 msk kakao

1/2 - 1 msk vaniljpulver

Garnering valfria bär

 

Blanda kokosmjölk och chiafrön noga blanda i smaksättningen och låt stå i kylen över natten eller några timmar och svälla.

Garnera ät och njut!

 

Tips!

Du kan även smaksätta med lakrits pulver och hallon.

Hackad mandel och bär eller något annat du gillar.

Man kan även byta ut kokosmjölken till havredryck, mandelmjölk, kokosvatten eller annan vätska.

 

Rulltårta

 

 

3 ägg

1 dl kokos socker

2 dl protein berikat vetemjöl (rågade mått)

1 msk hett vatten

 

1 l jordgubbar el mer om man vill.

2 dl vanilj kvarg + 2 dl vaniljkvarg

Lite florsocker till dekoration

 

Använd en långpanna/bakform 33*23 cm lägg ett bakplåtspapper i botten.

Sätt ugnen på 220 grader

 

Vispa ägg och socker i en stor bunke/skål över en kastrull med varmt vatten tills smeten tjocknat lite.

Skikta ner mjölet o vänd ner det i äggsmeten med vattnet.

Häll i smeten i formen och grädda i ca 8 min tills kakan har stelnat och fått gyllene färg.

 

Lägg en ren kökshandduk på en bänk och lägg ett bakplåtspapper på handduken.

 

När kakan är färdiggräddad stjälp upp den på pappret drag försiktigt bort pappret på kakan.

Rulla samman kakan hårt svep handduken om rullen. Låt svalna på galler.

 

Dela hälften av jordgubbarna i bitar och blanda med 2dl av kvargen.

 

Rulla upp kakan försiktigt och lägg på fyllningen rulla ihop igen och skär kanterna raka.

 

Mixa jordgubbarna som är kvar

 

Klicka över den kvarg som är kvar ringla över jordgubs såsen. Garnera med hela jordgubbar och lite florsocker.

En lite lyxigare fruktsallad tillhelgen

 

1 kiwi i klyftor

125 g tärnad melon

1 apelsin i bitar

50 g halverade vindruvor

5 msk lätt-crème fraiche, ev. låglaktos

10 g riven mörk choklad

Ugn: 225°

 

Gör så här

Fördela frukten i eldfasta formar. Blanda samman crème fraiche och choklad, klicka över och gratinera i 225° i 10 minuter.

 

Hoppas det smakar!

 

Hälsosam Kladdkaka - utan ägg

 

1 chiaägg*

¾ avokado (70 gram)

30 gram smör

1 dl mandelmjöl

½ dl mjölk

2 msk agave sirap

1 ½-2 msk kakao

1 krm vaniljpulver

 

Servera med en klick grädde eller vanilj kesella.

 

PLÄTTAR MED HALLONGRÄDDE 4p

 

Smet

4 stora ägg

1 dl kokosgrädde el vispgrädde

1 msk smör el kokosfett smält

Lite salt

 

Fyllning

2dl kokosgrädde el kvarg

1 dl bär

Lite bär till garnering om man vill.

 

Vispa ihop smeten ordentligt

Stek plättarna hastigt på båda sidor

 

Mosa bären o blanda med grädden el kvarg

 

Choklad limpa

 

1 dl quinoa/havregryn

1 dl kokosflingor

1 dl mandelmjöl

3 msk kakao

1 tsk vaniljpulver

2-3 msk kaffe

50-100g smör el kokosfett

 

Topping

125g 90% choklad

1 dl grädde

Kokosflingor

 

Gör såhär

Mixa gryn och kokosflingor tillsätt sedan övriga torra ingredienser.

Blanda i kaffet och till sist smör/kokosfett i omgångar tills du får en smidig massa.

Klä en limpform m bakplåtspapper

Och tryck ut smeten i botten.

Värm grädden o lägg i chokladen rör tills den är helt smält.

Häll över chokladen över kakan och strö över kokosflingor låt stå svalt tills den stelnat.

Dela i små bitar och njut!

 

Copyright @ All Rights Reserved