MiVano
Hälsoteam
Sötsaker
Raw snökulor
3 dl mandelmjöl
1-2 msk vaniljpulver
2 dl kokosflingor
2 msk kokosolja
4 msk citronsaft
2-3 msk honung
Gör så här:
Blanda allt utan kokosflingor i en skål.
Rulla till bollar och rulla bollarna i kokosflingor. Förvara bollarna i fryser och tag fram dem ca 5 min innan servering.
Härlig nyttig sommar tårta till alla kommande fester
Botten
1 1/2 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
2 dl dadlar
2 msk kokosolja
1/2- 1 tsk vaniljpulver
Ev lite vatten
Topping
2 dl sötmandel
200 g frysta jordgubbar
1 mogen banan
2 msk kokosolja
1/2 tsk vaniljpulver
Pressad saft av en lime
Garnering
Färska jordgubbar
Citronmeliss
Ev kokos
Gör så här
Börja med botten
Mixa dadlarna tillsätt övriga ingredienser och mixa till en jämn massa.
Tryck ut degen i en form med löstagbara kanter
Topping
Mixa mandeln till ett grovt mjöl mixa i övriga ingredienser till en tjock glass konsistens
Bred ut smeten på bottnen och ställ in i frysen.
Ta ut kakan och låt Tina lite och garnera. När du tar bort kanterna ska jordgubbs smeten rinna ner över kanterna lite.
Bananglass
Ingredienser
Bananer
Valfri smaksättning. Exempelvis kakao och hasselnötter, frysta bär, vanilj, dadlar eller krossade nötter.
Så gör du bananglass:
1. Frys bananerna (som är skurna i bitar)
2. Ta fram och låt tina 2 min
3, Mixa i en matberedare med smaksättning efter önskemål! (Kakao och hasselnötter, frysta bär, vanilj, dadlar.
4. Mixa till glassig konsistens, smaka av.
Servera bananglassen med
Kokosflingor
Bär
Hemmagjord nyttig kolasås (se recept nedan)
Enkel och nyttig kolasås till glassen
10 urkärnade dadlar
1, 5 dl osötad mandelmjölk
Mixa dadlarna och mandelmjölken tillsammans med 2 msk kallpressad kokosolja.
Kokoskakor
2 1/2 dl quinoa/havregryn
2 1/2 dl riven kokos
2 1/2 dl vetemjöl (fullkorn)
135g kallpressade kokosolja
1 dl dadelsirap el 10-12 dadlar som mixas med 1 dl vatten
2 msk vatten
1 tsk bikarbonat
Blanda alla torra ingredienser
Smält kokosfett dadelsirap i vattnet drag kastrullen från värmen o rör ner bikarbonatet.
Forma runda bollar o lägg på en plåt med bakplåtspapper tryck till bollarna med en gaffel och grädda i 150 grader i ca 14 min.
Låt svalna om du vill doppar ringlar du lite smält mörk choklad över kakorna.
Nyttig choklad glass nu när värmen börjar komma.
Portioner: 4
3 frysta skivade bananer
1 msk kakao
1 msk honung
1 - 1 1/2 msk vatten
1 msk hackad mörk choklad eller krossade råa kakaobitar (1 msk choklad motsvarar 2 msk kakaobitar)
myntablad till garnering
Så här gör du
Låt bananerna tina i ca 10 minuter.
Mixa banan, kakao och honung till en slät glass i en matberedare. Tillsätt vattnet till rätt konsistens.
Skopa upp i skålar och toppa med choklad-/kakaobitar och mynta.
rawfood kaka.
Botten:
100 gr dadlar
150gr mandel
150 gr solrosfrön
Mousse:
150 gr dadlar
2 avokado
2 bananer
1 dl kakao
1 tsk vanilj pulver
3/4 dl agavsirap
1 krm salt
Gör så här:
Mixa alla ingredienser till botten i en mixer, tryck ut massan i en form med löstagbar kant klädd med bakplåtspapper i botten.
Mixa allt till moussen till slät smet, bred över botten ställ i frysen. Låt stå i frysen minst 1 timme. Kakan håller sig minst 14 dagar i frysen.
Ta ut kakan i rumstemperatur ca 20 min innan servering.
Servera med en klick vanilj kesella.
Cheesecake 14 pers
Sätt ugnen på 175C
100g smör
3dl torr rostade salta mandlar som du mixar
2 msk agave sirap
Smält smöret och blanda i den mixade mandeln o agave sirapen rör till en smet.
Tryck ut smeten i en smord springform.
Grädda tills den fått lite färg (ca 5-10minuter)
Ta ut ur ugnen och låt kallna.
Nu till det goda!
200g philadelphiaost (ett paket)
2 ägg
2dl kokosgrädde (den är lättast att få tjock om den är riktigt kall)
1-2 tsk vaniljpulver
Ev 1 tsk agavesirap (jag tycker den blir god utan sötning)
Du behöver tre olika bunkar att vispa i.
Börja med att knäcka äggen, lägg vitan i en bunke och gulan i en annan.
Vispa vitan hårt.
Vispa grädden i en egen bunke.
Vispa gulan, ev agavesirap, vaniljpulver och philadelphiaost i den tredje bunken.
(Om du gör i den ordningen behöver du inte diska visparna mellan).
Vänd först ner grädden i ägg-ost-blandningen och vänd därefter i den uppvispade äggvitan försiktigt så inte all "luft går ur".
Häll smeten över den kalla bottnen, täck formen med plastfolie och låt sedan stå i frysen ca 3 timmar innan servering.
Dekorera med valfria bär innan serveringen.
chokladkakor - 8 kakor
100 gram mandelsmör
20 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
2 msk kakao
2 msk kokos socker
1 ½ msk kokosolja
1 msk chiafrö + 2 msk vatten
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda chiafrön och vatten. Låt stå i cirka fem minuter.
Hacka chokladen.
Blanda alla ingredienser, inklusive choklad och chiablandingen.
Forma kakor utav detta, ca 1 cm höga, på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Låt svalna.
Rabarber och jordgubbspaj!
Ingredienser
100 g skalad rabarber
1 tsk potatismjöl
1 msk råsocker
150 g jordgubbar
1 msk smör
1 msk flytande honung
1 tsk maizena
1 tsk mjölk
15 g rostade mandelspån
Servera med: 1 dl honungsyoghurt eller låglaktosyoghurt med lite honung i
Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Skär rabarbern i mindre bitar och blanda med potatismjöl och råsocker i en ugnsfast form. Låt smälta ihop i ugnen ca 10 min. Blanda smör, honung, maizena och mjölk i en liten kastrull. Värm tills allt blandats, men låt inte koka. Rör ner mandeln. Lägg ner jordgubbarna i rabarberformen och bred mandelsmeten över. Grädda högt i ugnen ca 10 min tills toscan blivit knäckig och fått färg.
Chiapudding 2p
2 dl kokosmjölk
2 msk chiafrön / basilikafrön
1/2 - 1 msk kakao
1/2 - 1 msk vaniljpulver
Garnering valfria bär
Blanda kokosmjölk och chiafrön noga blanda i smaksättningen och låt stå i kylen över natten eller några timmar och svälla.
Garnera ät och njut!
Tips!
Du kan även smaksätta med lakrits pulver och hallon.
Hackad mandel och bär eller något annat du gillar.
Man kan även byta ut kokosmjölken till havredryck, mandelmjölk, kokosvatten eller annan vätska.
Rulltårta
3 ägg
1 dl kokos socker
2 dl protein berikat vetemjöl (rågade mått)
1 msk hett vatten
1 l jordgubbar el mer om man vill.
2 dl vanilj kvarg + 2 dl vaniljkvarg
Lite florsocker till dekoration
Använd en långpanna/bakform 33*23 cm lägg ett bakplåtspapper i botten.
Sätt ugnen på 220 grader
Vispa ägg och socker i en stor bunke/skål över en kastrull med varmt vatten tills smeten tjocknat lite.
Skikta ner mjölet o vänd ner det i äggsmeten med vattnet.
Häll i smeten i formen och grädda i ca 8 min tills kakan har stelnat och fått gyllene färg.
Lägg en ren kökshandduk på en bänk och lägg ett bakplåtspapper på handduken.
När kakan är färdiggräddad stjälp upp den på pappret drag försiktigt bort pappret på kakan.
Rulla samman kakan hårt svep handduken om rullen. Låt svalna på galler.
Dela hälften av jordgubbarna i bitar och blanda med 2dl av kvargen.
Rulla upp kakan försiktigt och lägg på fyllningen rulla ihop igen och skär kanterna raka.
Mixa jordgubbarna som är kvar
Klicka över den kvarg som är kvar ringla över jordgubs såsen. Garnera med hela jordgubbar och lite florsocker.
En lite lyxigare fruktsallad tillhelgen
1 kiwi i klyftor
125 g tärnad melon
1 apelsin i bitar
50 g halverade vindruvor
5 msk lätt-crème fraiche, ev. låglaktos
10 g riven mörk choklad
Ugn: 225°
Gör så här
Fördela frukten i eldfasta formar. Blanda samman crème fraiche och choklad, klicka över och gratinera i 225° i 10 minuter.
Hoppas det smakar!
Hälsosam Kladdkaka - utan ägg
1 chiaägg*
¾ avokado (70 gram)
30 gram smör
1 dl mandelmjöl
½ dl mjölk
2 msk agave sirap
1 ½-2 msk kakao
1 krm vaniljpulver
Servera med en klick grädde eller vanilj kesella.
PLÄTTAR MED HALLONGRÄDDE 4p
Smet
4 stora ägg
1 dl kokosgrädde el vispgrädde
1 msk smör el kokosfett smält
Lite salt
Fyllning
2dl kokosgrädde el kvarg
1 dl bär
Lite bär till garnering om man vill.
Vispa ihop smeten ordentligt
Stek plättarna hastigt på båda sidor
Mosa bären o blanda med grädden el kvarg
Choklad limpa
1 dl quinoa/havregryn
1 dl kokosflingor
1 dl mandelmjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
2-3 msk kaffe
50-100g smör el kokosfett
Topping
125g 90% choklad
1 dl grädde
Kokosflingor
Gör såhär
Mixa gryn och kokosflingor tillsätt sedan övriga torra ingredienser.
Blanda i kaffet och till sist smör/kokosfett i omgångar tills du får en smidig massa.
Klä en limpform m bakplåtspapper
Och tryck ut smeten i botten.
Värm grädden o lägg i chokladen rör tills den är helt smält.
Häll över chokladen över kakan och strö över kokosflingor låt stå svalt tills den stelnat.
Dela i små bitar och njut!