Recept

På den här sidan kan du lättare hitta våra recept vi lägger ut varje fredag på Facebook

Middagar

2016

Vegetarisk lasagne


Ingredienser :

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

1 paket kokta linser

1 paket krossade tomater

2 msk tomatpuré

500 gr keso

3 dl mjölk

150 gr riven ost

Bönlasange plattor

1 msk paprikapulver

Chilipulver, salt , vit o svartpeppar

Smör till stekning


Gör så här:

Hacka o fräs gul o vitlök, tillsätt tomatpurén och paprikapulvret låt fräsa lite till.

Tillsätt de krossade tomaterna, mjölk och de avrunna linserna. Låt detta puttra i ca 10 min tillsätt de övriga kryddorna. Tillsätt keson och smaka av och krydda ev. Lite mer.


Varva lasagneplattor och keso röran i en ugnsfast form, avsluta med riven ost. Gratinera i 225 grader ca 30 minuter.

Servera med valfri sallad , ev rivna morötter, rödbeta och lite babyspenat.


Fisksoppa


Du behöver


500 g fiskfilé

2 st gula lökar

3 st vitlöksklyftor

olja

1 st paprika av valfri färg

1 st burk hela tomater

2 dl vitt vin/vatten

1 st fiskbuljongtärning

salt

peppar

citron


Gör så här

Hacka eller skiva lök och vitlök och fräs i olja.

Skär paprikan i bitar och fräs den också.

Häll på tomatburken och vinet.

Lägg i fiskbuljongtärningen och salta.

Låt puttra 15 minuter utan lock.

Lägg i fisken i bitar och låt den bli klar.

Smaka av med salt, peppar och citron.


Servera en klick turkisk yoghurt i soppan.

Vill du ha lite matigare serverar du även ett rostat grovt rågbröd till.


Glutenfria frasiga piroger

cirka 12 st


3 dl havremjöl

2 dl rismjöl el majsmjöl

2 msk psylliumfröskal

0,5 dl sesamfrön

2 msk smält kallpressad kokosolja

2 msk laktosfri kvarg

3 ekologiska ägg

en nypa havssalt


Förslag till Fyllning:


1 rödlök

200 g färsk bladspenat

200 g fetaost

1 tsk citronsaft

peppar

flingsalt


Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda först alla torra ingredienser i en matberedare. Blanda ner ett ägg i taget, kokosolja och kvarg och blanda till en jämn smet. Ställ degen i kylen några minuter så blir den lite lättare att hantera. Gör fyllningen under tiden genom att steka alla ingredienser i kokosolja och låt svalna.


Forma degen till 10-12 små bollar, beroende på hur stora du vill ha dina piroger. Kavla ut en deg åt gången mellan två bitar bakplåtspapper så att inte degen ska fastna på kaveln. Ta bort det överst bakplåtspappret och lägg fyllning på lite mindre än halva sidan av pirogen. Vik sedan över andra halvan med hjälp av bakplåtspappret så det blir som ett lock. Upprepa tills du är klar med alla piroger som du sedan lägger på en plåt klädd med bakplåtspapper. Pensla med äggula för att de ska bli extra frasiga och få en härlig gyllene färg.


Grädda i mitten av ugnen i cirka 12-15 minuter.


Sallad med goda primörer


Till 4 p

4 nävar sugar snap

1 stor el 2 små rödlökar i skivor

2 spets paprikor i bitar

Vitlök finhackad efter smak

1 Fetaost

Flingsalt efter smak

4 peppar efter smak


Fräs upp alla grönsaker i lite smör snabbt salta peppra och smula över fetaosten.


Servera gärna till grillad lax och NJUT!


Medelhavsinspirerad chili con carne


2 pers.


1 gul lök

0,5-1 röd chili

0,5 msk olivolja

300 g nötfärs

1 zucchini

2 msk tomatpuré

0,5 burk konserverade tomater

400 g stora vita bönor

30 g oliver

Salt och peppar

Ruccola


Hacka lök och chili och fräs i oljan. Tillsätt köttfärsen och bryn den. Skär zucchinin i halvmånar och blanda ner i grytan. Tillsätt tomat puré , tomater, bönor och oliver. Smaka av med salt och peppar och låt puttra i 5 minuter. Vänd ner rucolan före serveringen.


lättlagad kikärtspilaff, en lättlagad vegetarisk rätt.


Ingredienser 4p

1 gul lök

½ pkt saffran

Smör

2½ dl avorioris eller bulgur

5 dl grönsaksbuljong

2 vitlöksklyftor

3 paprikor, gärna olika färger

400 g kikärter

salt och peppar

lätt crème fraiche tomat&basilika

Gör så här:


Skala och hacka löken.

Fräs lök och saffran i smör i en gryta.

Rör i riset/bulguren och häll på buljongen.

Låt det koka under lock ca 20 min.

Skala och hacka vitlöken.

Kärna ur paprikorna och skär dem i bitar. Spola kikärtorna i kallt vatten.

Fräs vitlök och paprika i smör i några minuter. Blanda ner det och kikärtorna i riset.

Smaksätt med salt och peppar.

Låt allt bli varmt.

Servera med en klick crème fraiche tomat & basilika


Kidneybönor med rödbetor, morötter och selleri


Du behöver

240 g kidneybönor, ekologiska

vatten

1 morot, finriven

1 rödbeta, skalad, finriven

2 selleristjälkar med blad, skurna i tunna skivor

1 äpple, rött, skuret i mkt tunna klyftor

0,5 dl russin, mörka, ekologiska

10 g ingefära, finhackad

1 vitlöksklyfta, finhackad

2 msk jungfruolivolja, ekologisk

1 msk äppelcidervinäger, ekologisk

0,5 tsk chiliflingor, torkade, ekologiska

1 citron, saften och finrivet skal

Havs, - eller himalyasalt

Svartpeppar


Gör så här

Lägg kidneybönorna i blöt över natten. Se till att det är minst 10 cm vatten över bönorna när du lägger dem i blöt eftersom de suger en del vatten till sig. Kolla en extra gång och späd på med vatten om det inte finns tillräckligt.

Häll ifrån vattnet, skölj bönorna och lägg dem i en kastrull. Tillsätt så mycket vatten att det står 5 cm över bönorna och låt koka upp. Stormkoka i 10 minuter och sänk sedan värmen så att de sjuder. Låt kidneybönorna sjuda i 45-60 minuter tills de är mjuka. Kom i håg att skumma ytan ibland.

Låt bönorna ånga av och häll dem i en skål. Tillsätt riven morot, riven rödbeta, selleri, äpple, mörka russin, ingefära, vitlök, olivolja, äppelcidervinäger, chili och citron och blanda ihop salladen ordentligt.


Kikärtsbiffar


Ingredienser :

4 port.

400gr kokta kikärtor (1 burk)

2 ägg

1 gul lök

1/2 tsk svartpeppar

1/2 tsk gurkmeja

1 tsk curry


Gör så här:

Skölj kikärtorna, mixa kikärtorna och äggen till en jämn smet. Hacka löken fint, rör ner lök och kryddor i smeten.

Hetta upp en stekpanna och stek på medelhög värme i lite matfett.

Lättast är att klicka ut smeten i stekpannan med en sked och sedan forma till biffar. Vänd biffarna efter några minuter när de är lätt gyllen bruna.

Serveras till en god sallad, mathavre eller quinoa.


Härlig rödbetssallad 4 port


port quinoa

600 gram rödbetor

70 gram ruccola

200 gram getost

1 påse pinjenötter

4 st fikon, färska

0,5 kruka(or) timjan

olivolja

vit balsamvinäger

salt och svartpeppar


Tillagning

1. Rödbetssallad: Skrubba och koka rödbetorna mjuka. Låt svalna och skala. (Detta kan du med fördel göra en dag i förväg.)

2. Koka quinoa enligt anvisning på förpackningen och spola den sedan kall.

3. Skär rödbetorna i klyftor.

4. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.

5. Lägg quinoan på ett djupt fat och strö över ruccola. Placera rödbetorna ovanpå. Skär getosten i skivor och lägg ovanpå. Dela varje fikon i 4 delar och placera ut över salladen. Strö över pinjenötterna och ringla över olja och lite balsamvinäger. Strö över flingsalt, nymalen svartpeppar och timjan.


Om du inte vill äta vegetariskt kan du servera tex lax till


Zucchini biff med het humus 2 pers


1 zucchini

Sesamfrön

1 ägg

Parmesan ost

Ruccola sallad

Tomat

Gurka

Rödlök


Humus

1 pkt kikärtor

2-4 vitlöksklyftor

Färsk chili el sambal olek efter smak

1 tsK Rapsolja

Salt o peppar efter smak

Ev lite créme freche


Gör så här

Börja med humusen så den får stå till sig lite.

Mixa kikärtor vitlök och chili.

Droppa i lite rapsolja salta och peppra efter smak

Om du tycker humusen är för tjock blanda i lite créme freche.

Låt dra i rumstemperatur till serveringen


Skiva zucchinin i sneda ca 2 cm tjocka skivor doppa i ägg och vänd o sesamfrön.

Stek i smör på svag värme eller grilla några min per sida tills den är knappt mjuk men genom varm.


Lägg grönsakerna i botten på tallriken lägg på zucchinin strö över lite riven parmesan och ringla över lite humus.

Veteotto 4pers


400 g kokt matvete, 1 burk à 400 g

1 burk kronärtskockshjärtan i marinad

1 purjolök

1 msk Smör/rapsolja

150 g Naturell färskost

1 1/2 msk pesto el ajvar relish

salt och peppar

2 msk saltrostade solroskärnor


Gör så här:


Skölj matvetet i ett durkslag.

Häll av oljan från kronärtskockorna och hacka dem.

Skiva purjolöken tunt och fräs den mjuk.

Rör i matvete, färskost, pesto och kronärtskockor.

Låt det bli varmt. Smaka av med salt och peppar.

Strö över solroskärnor.


Servera med kyckling eller halloumi och en god sallad.

SVAMP FYLLD AUBERGINE 4pers


2 auberginer

300 g champinjoner

1 gul lök

1 kruka bladpersilja

Smör-&rapsolja

2 dl riven ost

¾ tsk salt

2 krm svartpeppar


Till servering:

2 dl turkisk yoghurt


Gör så här:


Sätt ugnen på 225°.

Dela auberginerna. Gröp ur dem och grovhacka köttet.

Lägg skalhalvorna på ett ugnssäkert fat och ställ in dem i mitten av ugnen 8-10 min.

Skiva champinjonerna.

Skala och hacka löken.

Grovhacka persiljan.

Fräs svamp och lök i smör-&rapsolja tills all vätska kokat bort.

Tillsätt aubergineköttet och fräs alltsamman tills det fått färg.

Ta pannan från värmen.

Rör ner persilja, 1 1/2 dl ost, salt och peppar. Fyll röran i skalhalvorna. Strö över resten av osten. Gratinera i mitten av ugnen tills osten fått färg 10-12 min.

Servera med mezeyoghurt och en tomatsallad.


Tonfisk sallad med rostade solrosfrön


Ingredienser 4 port.


2 burk(ar) tonfisk i olja

100 gram fetaost

150 gram babyspenat

2 st paprika(or), orange

2 st tomat(er)

0,5 st gurka

0,5 st rödlök(ar)

1,5 msk vitvinsvinäger

4 msk solrosfrön, rostade


Gör så här:

1. Häll av oljan och lägg tonfisken i en salladsskål. Skär osten, paprika, gurka och tomat i bitar. Finhacka löken.


2. Blanda med fisk och sallad i skålen. Tillsätt lite vinäger och toppa salladen med rostade solrosfrön.


Hemmagjord pizza


Pizza deg 1 långpanna


1/2 pkt jäst

Ca 1 dl surdeg

5 dl ljummet vatten

1 msk flingsalt

1 msk rapsolja

1 äggvita

Proteinberikat vetemjöl typ manituba créme


Fyllning

1 burk ajvar relish utan socker

500g små plommon tomater

1 rödlök

2 msk Rapsolja

Salt o 4 peppar

Balsamico créme

1 pkt fetaost

100g fårost

1-2 dl riven mozzarella

Ruccolasallad

Parmesanost


Gör såhär:


Degen

Lös upp jästen i ljummet vatten

Tillsätt salt, surdeg, rapsolja och äggvitan blanda väl

Tillsätt mjölet lite i taget tills du får en smidig men lite kladdig deg. Knåda degen väl 5-10 min så du får in mycket luft i degen

Sätt plastfolie över bunken så att du behåller fukten i degen

Låt jäsa minst 3 timmar upp till ett dygn


Tomatsallad

Dela tomaterna i halvor, hacka löken och blanda ihop med rapsolja och balsamico cremen salta och peppra.


Baka ut

Lägg ett bakplåtspapper i långpannan och tryck ut degen (ta gärna lite rapsolja på händerna så blir du inte så kletig)


Lägg på ett önskat lager ajvar relish

Smula sönder fårosten och fetaosten och strö över mozzarellaosten.

Grädda i ugn i 225 grader tills osten fått färg ca 10-15 min.

Lägg på önskad mängd tomatsallad och grädda ytterligare några minuter.


Strö över ruccolasallad och ringla över lite balsamico créme och hyvla över lite parmesan.


Servera med extra ruccola och tomatsalladen som är kvar.

Hemma gjorda hamburgare på kidneybönor


2 paket kidneybönor

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 ägg

1 chili kan uteslutas

0.5 dl potatismjöl

salt o peppar efter smak

Smör till stekning


LIMEYOGHURT:

1 lime, finrivet skal

1 tsk flytande honung

1 dl turkisk yoghurt


AVOCADOSALLAD:

1 grovt tärnad avokado

2 grovhackade tomater

1 liten finhackad rödlök

olivolja, flingsalt och svartpeppar


SERVERA MED:

surdegsbröd


GÖR SÅ HÄR:

Skölj bönorna

Dela lök o vitlök i mindre bitar o mixa

Tillsätt resten av ingredienserna o mixa igen

Stek i smör


Gör salladen o såsen


Gör din hamburgare och njut av måltiden


Grön Pyttipanna


Du behöver

200 g färska eller 15 g torkade kantareller

4 morötter

2 palsternackor

1 broccolistånd

150 g sugar snaps

1 rödlök

olivolja, till stekning

salt och svartpeppar


Gör så här

Blötlägg kantarellerna i minst 30 minuter om du använder torkade.

Skala och tärna morötterna och palsternackorna. Skär broccolin och sugar snapsen i små bitar, använd även stammen på broccolin. Skala och hacka rödlöken. Grovhacka kantarellerna.

Hetta upp olivolja i en stekpanna. Fräs löken några minuter, tillsätt morots- och palsternackstärningarna och fräs några minuter till. Lägg i broccolin, sugar snapsen och kantarellerna och fortsätt att fräsa tills allt blir genomvarmt. Smaka av med salt och peppar.

Stek äggen i olja i en stekpanna och servera dem till pytten tillsammans med inlagda rödbetor. Garnera med någon färsk örtkrydda.


Tillbehör

4 ägg

inlagda rödbetor, hela eller skivade

några kvistar kryddgrönt, gärna oregano


Kikärtspaj med mango chutney 4-6 pers


Ingredienser:


2 dl mandelmjöl

1 dl kikärtsmjöl

125 gram smör/rapsolja

1 nypa salt

2 msk iskallt vatten


100 gram champinjoner

1 gul lök

1 liten bit färsk ingefära

1/2 röd chilifrukt (kan uteslutas)

1/2 grön paprika

1/2 röd paprika

1 tsk curry (eller mer om så önskas)

1 burk/paket kikärtor (ca 400 g)

1 dl mango chutney


3 ägg

1 dl grädde

1 dl mjölk

ca 1 dl riven ost (+ valfri mängd att strö över)


smör/olja att steka i

salt och peppar


***


Blanda de båda mjölsorterna med saltet i en bunke.


Tillsätt smöret och blanda till en deg med hjälp av vattnet.


Tryck ut degen i en smord pajform, ända upp i kanterna och låt stå kallt i kylen en liten stund.


Värm upp ugnen till 225 grader.


Tag ut pajformen ur kylen och klä in kanterna i folie för att de inte ska glida ner.


Pricka degen med en gaffel och förgrädda i ugnen ca 10 minuter (inte längre). Sänk sedan värmen till 175 grader.


Fräs samtidigt svampen skuren i lagom bitar i smör en stund och ställ dem åt sidan.


Hacka löken, ingefäran och den röda chilin och fräs allt i olja i några minuter.


Tillsätt paprika i bitar och krydda med curry; fortsätt steka en stund till och dra sedan av från värmen.


Häll över kikärtorna, de stekta champinjonerna och rör i mango chutneyn.


Ta bort aluminiumfoliet runt kanterna på pajformen.


Häll den stekta grönsaksblandningen i det förgräddade pajskalet.


Vispa ihop ägg, grädde och mjölk i en bunke. blanda i den rivna osten, salta och peppra.


Häll äggstanningen över grönsaksblandningen i pajskalet.


Strö lite riven ost över om du vill.


Skjut in pajformen i ugnen igen och grädda tills smeten stannat och pajen fått fin färg – ca 35 minuter.


Tag ut, låt svalna en liten stund och servera gärna med en god sallad.


Baguetter med zucchini 2 stora el 4 små


4-6 ägg beroende på storlek

1 1/2 dl mandelmjöl

1 1/2 dl finriven zucchini som runnit av

2 msk psylliumfröskal

1 msk kokosmjöl

1 dl sesamfrön

1/2 msk flingsalt

2 tsk bakpulver


Gör så här:

Vispa äggen fluffiga i 3-5 minuter

Blanda i zucchinin

Rör ihop alla torra ingredienser och blanda ner dom i äggsmeten.

Låt smeten vila 10-20 min

Forma baguetter och skåra dom.

grädda dem tills de fått fin färg i ca 30 min på 190 grader i ugnen.


Goda att fylla ha till grytan eller göra vitlöksbröd av.